“Livskraften giver os lyst og energi til at leve og udfolde os som mennesker”

Om kropsorienteret terapi

Livskraften giver os lyst og energi til at leve og udfolde os som mennesker, men hårde bump på livets vej kan få os til at blokere dele af den livskraft, dele af os selv, for at beskytte os mod smerte og forladthed1. Vores krop husker alt hvad der skete så de fraspaltede dele forsvinder ikke bare, men gemmes ubevidst i kroppens væv og sindets afkroge2. Den schweizisk psykiater C.G. Jung mente allerede på sin tid, at formålet med terapi er, at hele splittelsen mellem Jeg-bevidstheden og det ubevidste3.

På baggrund af min uddannelse som kropsterapeut, handler kropsorienteret terapi derfor om bevidstgørelse og integration af den livskraft gennem arbejdet med både krop, sind og sjæl. Et nyligt studie i effekten af kropsterapi på PTSD-ramte siger da også, at når vi øger vores ​​kropslige bevidsthed gennem en tillidsfuld og tryg terapeutisk relation, bidrager det til terapiens positive resultater3.

Jeg har en holistisk tilgang til krop-sind-sjæl som én samlet helhed. Med udgangspunkt i kroppens sansninger og det relationelle felt i terapirummet, integrerer jeg elementer sammen fra samtale- og kropsorienteret terapi, TRE®, kunst- og tegneterapi, reiki og NADA så et terapeutisk forløb kommer hele vejen omkring krop, følelser, tanker, energi og sjælens psyko-spirituelle udvikling.

Kilder

[1] Heller & LaPierre (2014). Udviklingstraumer – Hvordan udviklingstraumer påvirker selvregulering, selvbillede og evnen til kontakt. Hans Reitzels forlag.

[2] van der Kolk, Bessel (2014). The body keeps the score – Mind, Brain and Body in the Transformation of Trauma.

[3] Grønkjær, Preben (2010). C.G. Jungs analytiske psykologi – En introduktion. Hans Reitzels forlag.

[4] Andersen et.al. (2024). Effects of hands-on mind-body therapy on posttraumatic stress disorder among Danish military veterans: A randomized clinical trial. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/mhs2.52